Blauwalg aangetroffen in de Leeghwaterplas

Het Waterschap Zuiderzeeland  heeft vandaag een negatief zwemadvies voor, onder andere de Leeghwaterplas gegeven. Dit naar aanleiding van een meting waar blauwalg is aangetroffen. Het is verstandig om op dit moment niet uw hond of de kinderen te laten zwemmen in de Leeghwaterplas. Het waterschap heeft bij de Leeghwaterplas een waarschuwingsbord geplaatst

Wat is blauwalg?
Blauwalg zijn eigenlijk geen wieren of algen, maar bacteriën, die van nature ook al op het oppervlaktewater leven, maar bij warm weer een verstikkende blauw-groene drijflaag kunnen vormen. Wanneer de bacteriën afsterven kunnen zij giftige stoffen (toxines) vormen, die dan in het oppervlaktewater terechtkomen.

Als mensen het water binnen krijgen, kan het maag- en darmklachten veroorzaken. Contact met het water kan leiden tot huidirritatie, zoals jeuk en rode vlekken. Ook kunnen mensen pijn in hun hoofd, oren en ogen krijgen en sloom worden. Daarnaast komen duizeligheid, ademhalingsproblemen en kramp voor. Ook huisdieren die water met blauwalgen binnenkrijgen kunnen ziek worden.

Voor meer informatie kunt u kijken op https://www.zuiderzeeland.nl/actueel/persberichten/@28736/blauwalg/

%d bloggers liken dit: