Essentaksterfte

Veel essen in Almere hebben essentaksterfte, een bomenziekte waarbij de takken afsterven. Daardoor kunnen de takken breken en kan de boom uiteindelijk helemaal dood gaan. De Gemeente Almere wil voorkomen dat er onveilige situaties ontstaan door vallende takken. Daarom worden alle essen in Almere nauwlettend in de gaten gehouden. Op plekken waar onveilige situaties kunnen ontstaan, bijvoorbeeld in woonwijken,
langs dreven en bij wandel- en fietspaden, worden daarom de zieke essen verwijdert.
Zieke essen in bossen en parken die niet langs wandel- en fietspaden staan, worden in de meeste gevallen niet gesnoeid of verwijderd.

Bomen verwijderen
De essen worden regelmatig gecontroleerd op essentaksterfte. Afhankelijk van de aantasting en de plaats waar ze staan wordt er bepaalt wat te doen. Dit betekent dat op sommige plekken de zieke essen eerst worden gesnoeid en op andere plekken de zieke essen meteen worden verwijdert. Waarbij de kans aanwezig is dat de essen die gesnoeid zijn, later alsnog verwijdert worden. Bomen die worden verwijdert, worden gemarkeerd met een stip en lint. De essen worden alleen verwijdert, wanneer het echt nodig is. Bewoners die in de buurt wonen van een zwaar aangetaste, zieke es, worden per brief geinformeerd en mogen in veel gevallen meedenken over nieuwe bomen.

 

Nieuwe bomen
Op de plekken waar zieke essen worden verwijderd, komen ook weer nieuwe Kaart Waterwijk Essentaksterftebomen terug. Dit kan in het begin een kaal gezicht zijn. Het duurt een aantal jaren voordat een boom echt groot is. Soms wordt kunnen bomen niet meteen terug worden geplant, omdat bewoners bijvoorbeeld nog de ruimte krijgen om mee te denken over nieuwe bomen in hun buurt. Niet voor alle essen die worden verwijderd, komen nieuwe bomen terug. Dit is afhankelijk van de plek, ruimte en hoeveelheid bomen die er nu staat.

Almeers bomenregister
Soms komen volwassen bomen uit het Almeers bomenregister. Dit zijn bomen die op een andere plek in Almere zijn weggehaald om ruimte te maken voor de achterblijvende bomen. Die kunnen dan weer beter groeien. De weggehaalde bomen worden hergebruiktΒ  op de plek waar eerst een zieke es stond. In plaats van nieuwe jonge bomen uit een kwekerij, planten worden dan mooie grote bomen geplant, die eerst anders hadden moeten worden verwijderd.

%d bloggers liken dit: