Ideeen voor uw buurt?

Soms hebben inwoners een goed idee voor de buurt, maar niet de financiele middelen om het te verwezenlijken. Een initiatief waarmee ze het zich voor zichzelf, maar ook voor anderen in hun omgeving prettiger maken. Of waardoor ze zelf of anderen minder zorg nodig hebben. Hiervoor heeft de gemeente Almere het Samen Sterk Budget in het leven geroepen!! Met het Samen Sterk budget kunnen bewoners geld aanvragen om hun idee voor de buurt uit te voeren. Wel zijn er voorwaarden voor de aanvraag.   

 

De gebiedsmanager van het stadsdeel waar u woont beslist of de aanvraag wordt toegekend. Hierbij hanteert hij of zij een aantal criteria.

Wel kans maken ideeën die…

 • Betrekking hebben op de straat of buurt;
 • Bijdragen aan het veiliger maken van de omgeving;
 • Bijdragen aan het met elkaar in contact komen en blijven van buren;
 • Een initiatief zijn voor of door kwetsbare bewoners (een eventuele professionele organisatie helpt alleen bij de uitvoering);
 • Een financiële bijdrage leveren bovenop een bijdrage (in geld en/of fysieke inspanning) die buurtbewoners zelf al doen;
 • De buurt mooier en/of leefbaarder maken, en waar geen bijdragen uit andere budgetten zijn.

Niet in aanmerking komen ideeën die…

 • Bedacht zijn door één bewoner en die geen duidelijk draagvlak hebben vanuit de wijk;
 • Ook al een bijdrage krijgen uit een ander budget, of juist strijdig zijn met andere budgetten;
 • Betrekking hebben op dagelijks onderhoud;
 • Een bijdrage vragen voor eten en drinken;
 • Een structurele bijdrage vragen. 

Voor meer informatie over het Samen Sterk Budget kunt u kijken op https://www.almere.nl/over-almere/wijkbudgetten/

Crowdfunding
U kunt natuurlijk ook gaan crowdfunden voor uw buurt. Crowdfunding (ook wel publieksfinanciering genoemd) is een alternatieve wijze om een project te financieren.

Voor je Buurt is het crowdfundingplatform voor iedereen met een goed idee of leuk project wat bijdraagt aan een mooier, groener, socialer of leuker Almere. Via Voor je Buurt zet je een eigen campagne op zodat mensen kunnen bijdragen aan jouw project of idee door een donatie te doen, spullen te doneren of zich in te zetten als vrijwilliger. 

In Almere zijn er al crowdfundingcampagnes opgezet voor het realiseren van een kattencafé, de aanschaf van een rolstoelbakfiets en het realiseren van een nieuwe woning voor thuisloze jongeren. 

Op de website van Voor je Buurt vind je nog veel meer inspiratie van initiatiefnemers die iets moois willen doen voor hun straat, wijk of stad en daarom een crowdfundingcampagne zijn gestart. 

Bij crowdfunding financier je een project doordat een grote groep mensen een relatief klein bedrag inlegt. Zo vorm je een groep mensen die zich betrokken voelt bij je project en wil meehelpen om er een succes van te maken. Via www.voorjebuurt.nl/start-project kun je een campagnepagina aanmaken. Voor je Buurt neemt dan contact met jou op om jou verder op weg te helpen met jouw campagne. Daarnaast geven zij twee keer per jaar een gratis workshop in Almere waarin je leert hoe crowdfunding werkt, welke initiatieven zich lenen voor crowdfunding en op welke manier je mensen vanaf het begin betrekt bij je project.

Als je aan de slag gaat met crowdfunding in Almere maak je kans op een bijdrage van maximaal 1.000 euro van de gemeente. Via Voor je Buurt maak je ook kans op bijdragen van VSBfonds en Stichting DOEN tot 5.000 euro. Zij doneren aan jouw campagne tot maximaal 50% van het doelbedrag. 

%d bloggers liken dit: