Kinderherdenking in Bos der Onverzettelijken

Net zoals vorige jaren hebben Jeugdland Stad en Stichting Bos der Onverzettelijken ook dit jaar op 4 mei een kinderherdenking georganiseerd. Er is van 18:00 uur tot 19:00 uur een informatieve tocht door het Verzetsbos, waarna om 19.30 uur de herdenking plaatsvindt. De herdenking is bij het kunstwerk Het tandwiel aan de rand van het Bos der Onverzettelijken naast de Vrijheidsdreef ter hoogte van Verzetswijk.

Almere kent als jonge stad dus wel degelijk een herinnering aan de Tweede Wereldoorlog: Verzetswijk en het Bos der Onverzettelijken. De eerste bomen werden geplant op 25 maart 1992. Het bos werd een eerbetoon aan alle verzetsstrijders die in de periode 1940-1945 vanwege hun verzetsactiviteiten zijn gefusilleerd.

Inmiddels is het Bos der Onverzettelijken de afgelopen jaren flink aangepakt en is het oorspronkelijke uitgangspunt weer tot zijn recht gekomen. Het Herdenkingsveld is verboden voor honden en is afgesloten met een hek omdat het een plek van rust en bezinning is. Op die plek heeft ook inmiddels forse Anne Frank-boom een centrale plek. Het is een loot van de oorspronkelijke kastanje op de binnenplaats waar Anne op uit keek.

Tandwiel

Ook heeft de Stichting Bos der Onverzettelijken i.s.m. met Stichting Samenwerkend Verzet een kunstwerk geplaatst. Dat kunstwerk werd in 1995 door de Stichting Samenwerkend Verzet aan Jeugdland geschonken. Per maand is kort informatie te lezen over de Tweede Wereldoorlog. Het kunstwerk wordt elke maand een stukje gedraaid, zodat de informatie over de betreffende maand te lezen is.

%d bloggers liken dit: