Prijs voor Bos der Onverzettelijken

Het Nationaal Monument “Bos der Onverzettelijken” heeft het Nationaal Compliment voor een oorlogsmonument 2019 gekregen. De aanmoedigingsprijs is een initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

De prijs, die werd toegekend door een jury onder leiding van commissaris van de Koning Flevoland Leen Verbeek, is donderdag 11 april uitgereikt in het dorp Bant in de Noordoostpolder.

Juryvoorzitter en commissaris van de Koning in Flevoland, Leen Verbeek: “In de beleving van de jury is het Nationaal Monument Bos der Onverzettelijken sterk toekomstgericht en zoekt het op een innovatieve manier aansluiting bij nieuwe generaties.

Kunstwerk ‘Thuis’
De winnaar heeft naast 1.000 euro ter ondersteuning van de activiteiten, het door Ninette Koning vervaardigde kunstwerk ‘Thuis’ ontvangen. Dit kunstwerk verbeeldt een huis met vleugels op een transparant blok. Het huis is omhooggetild om het belang van ‘thuis’ aan te geven.

Het transparante blok symboliseert de breekbaarheid van vrede en veiligheid, maar ook dat transparantie nodig is om vrede te bereiken. De veren in het dak van het huis symboliseren vleugels. Deze geven de vrijheid om alles in een ander perspectief te zien, maar wel vanuit een veilige thuishaven.

In het Nationaal Monument “Bos der Onverzettelijken” wordt op 4 mei ieder jaar de dodenherdenking voor kinderen gehouden.

Onder de genomineerden waren ook het Vliegersmonument in Dronten en het oorlogsmonument 40-45 op Urk.

%d bloggers liken dit: