Zet Almere in Bloei

De Gemeente Almere zal van 24 maart tot 24 juni bij iedere tegel (maximaal 4 vouchers) die ingeleverd wordt bij de recycleperrons, een voucher cadeau geven. Deze vouchers kunnen de bezoekers inleveren bij Intratuin (Euphoniumweg 5), Ranzijn (San Franciscostraat 15) of Almeerplant (Jac. P. Thijsseweg 4) voor een plant. Dit in het kader van “Growing Green Cities“.

En waarom doet de gemeente dit?
Minder tegels en meer groen is vanwege een aantal redenen een stuk beter. Er zijn wel vijf redenen:

HITTE |
Door stenen tuinen kan de hitte moeilijker weg. Dit heet het stedelijk hitte-eiland-effect. In de zomer is het soms in de stad een stuk warmer dan in de natuur, omdat de hitte in de stad niet weg kan. Dit is vooral vervelend voor mensen met een zwakkere gezondheid.

BIO-DIVERSITEIT |
Meer stenen is minder groen en dus minder leefruimte voor alle soorten insecten en dieren in Almere. Door een groenere tuin krijg je automatisch meer egels, vlinders, (wilde) bijen en andere insecten. En dÑÑrdoor krijg je weer meer vogels en vleermuizen in de tuin.

WATEROVERLAST |
Er komen door klimaatveranderingen steeds meer flinke zomerse stortbuien. Dat water kan bij versteende tuinen nergens anders heen dan naar het riool. En dat raakt door al die regen overbelast. Meer groen betekent meer aarde, waar de regen langzaam en geleidelijk in weg kan zakken.

WINTERWATER |
In de winter is het precies andersom. Dan regent het minder vaak en spoelt het water dat er is, te snel de riolen in om afgevoerd te worden. Als er meer groene tuinen zijn, wordt het water vastgehouden door planten waardoor het geleidelijk afgevoerd wordt. Als dit niet gebeurt, is er in tijden van droogte minder water beschikbaar.

MOOIER |
En tot slot tot niet geheel onbelangrijk: wij kijken liever tegen een mooie, goed onderhouden groene tuin aan dan tegen een verzameling tegels. Zo zetten we samen Almere in bloei!

%d bloggers liken dit: